Focaccia, to je jedno z těch mála jídel, která spojují jednoduchost s lahodností a tradici s inovací. Toto italské pečivo, známé svou měkkou, výrazně aromatickou kůrkou a šťavnatým středem, má kořeny sahající až do starověkého Říma. Ale co vlastně focaccia je a jak se připravuje?
Historie:
Předchůdce dnešní focaccie byl znám již ve starověkém Římě, kde se peklo na horkých kamenech. Odtud se recept rozšířil po celé Itálii, kde se postupně vyvíjel a přizpůsoboval místním chutím a preferencím.
Ingredience:
Tradiční focaccia se skládá z jednoduchých ingrediencí: pšeničná mouka, voda, droždí, olivový olej a sůl. Tohoto základu se často přidávají další ingredience jako rozmarýn, olivy, rajčata nebo cibule, které přidávají focaccii další vrstvu chuti a textury.
Tip: Pokud máte chuť na autentickou italskou focacciu, navštivte Focacce OC Letňany Praha 9 Caruso a vychutnejte si tu nejlepší chuť Středomoří. Pokud jste mimo Prahu, neváhejte využít rozvoz focaccie Praha Brno od Caruso a přenesete si italskou lahůdku přímo k sobě domů!
Příprava:
Příprava focaccie začíná smícháním mouky, vody, droždí, olivového oleje a soli, které se hnětou do hladkého těsta. Těsto se nechá kynout, aby získalo na objemu a poté se rozprostře na plech, kde se nechá ještě chvíli kynout. Před pečením se do těsta vtlačí prohlubně, do kterých se přidává olivový olej a rozmarýn nebo další přídavky. Poté se peče v horké troubě, dokud není krásně zlatá a křupavá.
Variace:
Focaccia je velmi všestranné pečivo a může být upravována podle chuti a představ každého kuchaře. Může být pokrytá rozmarýnem a solí, plátky cibule, olivami nebo dokonce rajčaty a mozzarellou.
Podávání:
Focaccia je skvělá sama o sobě jako předkrm, doplněná o olivy nebo sýrovou omáčku. Může být také použita jako základ pro sendviče nebo jako doprovod k italskému pokrmu, jako je těstovinové jídlo či salát.
Závěr:
Focaccia není jen obyčejné pečivo, je to kousek italské kultury, který se rozlézá po celém světě svou jednoduchostí a bohatou chutí. Ať už je to jako součást rodinného stolu nebo jako doplněk k večeři v restauraci, focaccia vám přináší pravou italskou chuť a pohodu. Buon appetito!